OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!

Kultur och hälsa en ekonomisk fråga

Nyhet: 2017-06-21

Hur kan sociala ojämlikheter på hälsoområdet bekämpas genom konst och kultur?
Det var ämnet för ett av rundabordssamtalen på ekonomifestivalen i Trento, Italien. Årets festivaltema var ”the health gap”.

Ola Sigurdson, föreståndare för Centrum för kultur och hälsa, inledde rundabordssamtalet om hälsa, konst och kultur vid The Trento Festival of Economics.

– Hälsa är något flerdimensionellt – den inbegriper såväl tanke som kropp och själ. Samtidigt kan kultur förstås som summan av de värderingar och praktiker som är meningsfulla för ett samhälle, betonade Sigurdson.

Rundabordssamtalet fokuserade följaktligen på konst och kultur som något viktigt inom såväl sjukvård som arbete med välfärd och välbefinnande i en vidare mening. Bland annat diskuterade panelmedlemmar och publik hur aktiviteter på kulturområdet kan stärka folkhälsan och sunda livsstilar.

Försvagade sociala band

Luca Dal Pozzolo, forskningsledare vid Fitzcarraldo Foundation, pekade ut de försvagade sociala banden mellan människor som ett centralt problem i sammanhanget, men även möjligheterna för olika kulturinstitutioner att knyta ihop dem igen.

I rundabordssamtalet deltog företrädare för lokala och regionala departement, lärosäten och organisationer. Ekonomifestivalen i Trento arrangeras av bland andra OECD.

AV: