Ny bok vidgar perspektivet på forskningen om kultur och hälsa

Nyhet: 2014-06-17

Vill du få en bred överblick av forskningsfältet kultur och hälsa? Då kan du läsa den aktuella antologin Kultur och hälsa: Ett vidgat perspektiv.
– Det är den första boken i Sverige som ger en bild av området i dess mångfald och rikedom, säger Ola Sigurdson, redaktör för boken och föreståndare för Centrum för kultur och hälsa.

Kultur och hälsa: Ett vidgat perspektiv presenterar det högaktuella forskningsfältet utifrån ett mångvetenskapligt perspektiv.
Fokus ligger på inte bara arbetet inom medicin, omvårdnad och folkhälsa, utan också olika samhällsvetenskaper, humaniora och konstnärlig forskning.

Internationell horisont
Boken ger en på samma gång tillgänglig och fördjupande introduktion till fältet med många ingångar.

Den tar upp grundfrågor som:
* Vilka innebörder har egentligen begreppen kultur och hälsa?
* Hur växte området fram i Sverige?
* Hur forskar man om kultur och hälsa?
* Kan man undvika en instrumentalisering av konsten – och bör man det?

– I Sverige har området till stor del varit förknippat med medicinska frågor. Utifrån en internationell horisont är fältet betydligt vidare och av goda skäl. Med boken vill vi berika förståelsen av vad kultur och hälsa verkligen innebär och alla de sätt som man kan – och borde – forska inom fältet, säger Ola Sigurdson.

Fler planerade publikationer
I Kultur och hälsa: Ett vidgat perspektiv finner man också en utförlig introduktion till två centrala internationella forskningsinriktningar: "konst och hälsa" och "medicinsk humaniora". Likaså ges en konkret bild av mångfalden av forskningsperspektiv inom området vid Göteborgs universitet.

Boken skall utgöra en viktig resurs för såväl framtida forskning och praktiskt arbete. Den riktas till såväl forskare och studenter som beslutsfattare och yrkesverksamma.

Kultur och hälsa: Ett vidgat perspektiv är framtagen av Centrum för kultur och hälsa, som skall ge ut fler publikationer som belyser fältet på både bredden och djupet.

– Vi är i startgroparna med ytterligare två böcker som specifikt handlar om kulturens roll i kliniskt arbete och synen på hälsa ur ett konstnärligt perspektiv, säger Ola Sigurdson.

Boken är tillgänglig för nedladdning som pdf:
gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/36032/1/gupea_2077_36032_1.pdf

AV: Daniel Brodén