Annica Sjölander

Annica Sjölander, forskare och medicine doktor i neurokemi, är ny forskningssamordnare för Centrum för kultur och hälsa. Tillsammans med föreståndaren Ola Sigurdson driver hon arbetet vid centret.
Men vilka är hennes arbetsuppgifter och hjärtefrågor?

– En viktig arbetsuppgift för mig är givetvis kunskapsspridning om utvecklingen av forskningsfältet, men också att verka för nya tvärvetenskapliga forskningssamarbeten inom Göteborgs universitet.

Hur kan man utveckla samarbetet på området vid universitetet?
– Det är viktigt att skapa tillfällen och möjligheter till att samverka utanför den egna fakulteten eller institutionen. Här kommer vi ha en viktig roll där vi genom seminarier och forskarmöten kan få representanter för olika vetenskapsområden och samhällsinstitutioner att mötas. Som jag ser det har vi med våra skilda forskningsbakgrunder – Ola från humaniora och jag från medicin – stora möjligheter att föra samman olika forskningsdiscipliner och stimulera fler gränsöverskridande samarbeten inom området.

Hur ser du på kultur och hälsa som ett forskningsfält för framtiden?
– Kultur och hälsa är ett omfattande område och jag tycker det är viktigt att vi inte begränsar oss, utan har ett öppet sinne för vad det kan rymma. Det är ett växande fält som ligger i fokus för stora satsningar från såväl stat och landsting som forskningsfinansierande organisationer. Nyligen fick ett projekt som rör musikens betydelse för kognitiv hälsa ett forskningsanslag i mångmiljonklassen. Detta skapar förstås ytterligare uppmärksamhet kring forskningsfältet och öppnar dörrar inför framtiden.

Har du en speciell hjärtefråga?
– Med min bakgrund som forskare inom neurovetenskap är jag förstås nyfiken på kulturens betydelse för hjärnans rehabilitering och återhämtning. På Göteborgs universitet finns inom området spännande projekt som ligger i startgroparna. En annan fråga som ligger mig nära är hur social och kulturell tillhörighet i vardagen påverkar vår hälsa, eftersom känslan av sammanhang och tillhörighet är några av förutsättningarna för att vi skall må bra.

Var har du din arbetsplats?
– Jag har min arbetsplats på femte våningen på Världskulturmuseet – mitt i händelsernas centrum. Vi delar lokaler med programverksamheten för Jonsereds herrgård som vi kommer att ha en del samarrangemang med. Eftersom Centrum för kultur och hälsa skall representera och arbeta mot hela universitetet är det dessutom bra att vi har vår verksamhet i lokaler som inte är knutna till en specifik fakultet.

Personfakta

Tjänst: forskningssamordnare vid Centrum för kultur och hälsa
Familj: gift och två barn
Forskningsintressen:
genetik och neurovetenskap
Drivkraft: entusiasm och engagemang
Fritidsintressen: träffa vänner, hantverk, film, böcker, musik, dans och natur

[Intervjun gjord av Daniel Brodén och publicerad 2012-01-31]

Sidansvarig: Daniel Brodén|Sidan uppdaterades: 2013-09-24