Studies on Medicine, Expertise and Controversy (SMEC)

SMEC består av forskare och forskarstuderande från vetenskapsteori vid Göteborgs universitet (GU) men har många tvärvetenskapliga samarbeten. Studierna fokuserar ofta på hur medicinsk vetenskap och praktik interagerar med politik i områden där det finns någon typ av kontovers. Kontroverserna handlar ofta om vem eller vilka som är den verkliga experten inom ett medicinskt område. Studierna inkluderar strider om diagnostiska kriterier (ADHD, autism, fibromyalgi), standarders betydelser och implikationer inom vetenskap och politik, stamcellsforskning och vaccinationskontroverser. Medarbetarna har också utarbetat analytiska redskap för att bedriva denna typ av forskning.

SMEC anordnade en workshop i april 2012, med titeln "Optimising Health Care: Evidence-based medicine, personalization, person-centredness and new technologies as mediators". Workshoppen anordnades i samarbete med Centrum för kultur och hälsa (CKH, GU), LETStudion vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten (GU), Centrum för personcentrad vård (GPCC, GU) samt Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori (FLoV) vid GU.

Ledare för workshopen: Lena Eriksson
Webbplats: www.flov.gu.se/english/research/projects/studies-of-medicine--expertise-and-controversy--smec

Sidansvarig: Daniel Brodén|Sidan uppdaterades: 2012-10-03