Forskningssamordnare

Annica Sjölander

Annica Sjölander är sedan januari 2012 forskningssamordnare vid Centrum för kultur och hälsa. Hon är medicine doktor i neurokemi och har forskat om riskfaktorer för neurodegenerativa sjukdomar.

Efter disputationen innehade Sjölander en tvåårig post doc-tjänst knuten till det tvärvetenskapliga centrumet EpiLife vid Göteborgs universitet. Senast har hon innehaft en tjänst som forskare vid Sahlgrenska akademin där hon parallellt verkat som koordinator och Göteborgs universitets representant i det av Vetenskapsrådet finansierade projektet BioBanking and Molecular Resource Infrastructure of Sweden (BBMRI). Sjölander sitter i styrelsen för Future Faculty vid Sahlgrenska akademin, vars syfte är att tillvarata juniora forskares intressen. Hon är styrelseledamot i Futures, ett nätverk för unga forskare inom EpiLife där hon tidigare även varit ordförande.

Sjölander har författat flertalet artiklar som publicerats i internationella vetenskapliga tidskrifter. Hon har framförallt arbetat med att identifiera genetiska förändringar som kan öka risken att drabbas av Alzheimers sjukdom. I flera av sina publikationer har hon studerat olika potentiella riskgener och undersökt om förändringar i dessa skiljer sig mellan sjuka och friska individer.

Vid Centrum för kultur och hälsa samordnar och driver Annica Sjölander, tillsammans med föreståndaren, arbetet med att uppnå de mål som är formulerade för centrumet och stimulera till forskning och utbildning inom området. Med sin medicinska forskningsbakgrund bidrar hon till att belysa området kultur och hälsa ur ett medicinskt hälsoperspektiv och verka för att centrumet blir en inbjudande gränsöverskridande tvärvetenskaplig plattform.

En viktig uppgift för Sjölander är att skapa samarbeten, såväl inom Göteborgs universitet som mellan universitetet och övriga samhället, samt att fungera som en kunskapsresurs för interna och externa aktörer.

Sidansvarig: Daniel Brodén|Sidan uppdaterades: 2013-09-24