Ny forskningsantologi om religion, kultur och hälsa

Nyhet: 2015-01-09

Culture, Health and Religion at the Millennium: Sweden Unparadised är titeln på aktuell bok från en tvärvetenskaplig forskargrupp vid Göteborgs universitet.

I antologin problematiserar forskare inom programmet Religion, kultur och hälsa den etablerade bilden av Sverige som ett internationellt föregångsland. Culture, Health and Religion at the Millennium: Sweden Unparadised kretsar kring den förändrade internationella bilden av Sverige, från en välfungerande men likriktad välfärdsstat till ett mer pluralistiskt, fragmenterat och dystert samhälle.

Forskare inom statsvetenskap, teologi, litteraturvetenskap och filmvetenskap, presenterar olika kritiska analyser av samtida föreställningar om religion, kultur och hälsa. Fokus ligger på såväl politik som samhällsdebatt och mediekultur.

I Culture, Health and Religion at the Millennium: Sweden Unparadised ingår sex kapitel:
1. "Hygiene as Metaphor: On Metaphorization, Racial Hygiene, and the Swedish Ideals of Modernity",
2. "From Shared Resources to Shared Values",
3. "'It's not about religion, but about manipulation': Polemical Discourse Against Sects and Cults in Sweden",
4. Something Happened, But What? On Roy Andersson's Cinematic Critique of the Development of the Welfare State",
5. "Sex and Sin in a Multicultural Sweden",
6. "Chick-lit as Healing and Self-Help Manual?"

Det tvärvetenskapliga forskningsprogrammet Religion, kultur och hälsa vid Göteborgs universitet syftar till att problematisera kultur och hälsa i ett existentiellt sammanhang. Inom ramen för människors livstolkning studeras samtida politiska, sociala och religiösa betingelser för hur "kultur" och "hälsa" uppfattas och används.

Klicka här för att läsa mer om boken på förlaget Palgrave Macmillans webbplats.

Klicka här för att läsa mer om forskningsprogrammet vid Göteborgs universitet.

AV: