Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Förbättrad hälsa efter Kultur på recept

Nyhet: 2013-09-20

Kultur på recept förbättrar hälsan. Det visar en ny rapport som presenterades på den konferens om kulturunderstödd rehabilitering som i dagarna arrangerades av Region Skåne.

Syftet med konferensen, som besöktes av närmare 200 deltagare, var att presentera och ge en lägesrapport för projektet "Kultur på recept 2.0 Skånemodellen". Projektet vänder sig till patienter som är eller riskerar att bli sjukskrivna. Patienterna får under en tioveckorsperiod delta i kulturaktiviteter genom att de fått ett så kallat "kulturrecept". Sedan 2012 drivs det som ett treårigt forskningsprojekt och bygger på pilotprojektet "Kultur på recept" som initierades av regeringen 2010. Projektet är ett samarbete mellan Region Skåne, Finsam Helsingborg och Helsingborgs stad.

Vad har man sett för resultat av satsningen?

Under konferensen redovisades en delrapport av vad man hittills sett. De preliminära resultaten visar att de som deltagit i projektet under en tioveckorsperiod får en signifikant förbättrad hälsorelaterad livskvalitet, mätt med det standardiserade instrumentet EQ-5D. Man har också mätt deltagarnas arbetsförmåga, före och efter deltagandet, med hjälp av instrumentet Work Ability Index (WAI). De preliminära resultaten visar även här på en positiv effekt, det vill säga att deltagarna upplevde sig ha en ökad arbetsförmåga efter den tio veckor långa interventionen, dock inte statistiskt signifikant. Nu fortsätter ett mer omfattande arbete med fler avancerade analyser samt med att fastställa de preliminära resultaten.

Projektets slutrapport ska vara färdig 2015.

Läs mer om Kultur på recept i Region Skåne här.

AV: Annica Sjölander & Daniel Brodén

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2012-02-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?