Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kristina Sahlqvist

Kristina Sahlqvist, forskare i design på Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK), utforskar sambandet mellan miljö och rehabilitering. Enligt henne kan en genomtänkt arkitektur och design bidra till effektivare vård och kortade vårdtider.
Sahlqvist har – tillsammans med designern Pamela Lindgren och ett team på Sahlgrenska – utvecklat ett koncept rörande vårdmiljö, möbler och hjälpmedel vid rehabiliteringsavdelning i Högsbo.
Men vilken konkret påverkan har egentligen sjukhusmiljön på människorna?

– Ny forskning visar att en genomtänkt arkitektur och design ökar patienters möjligheter att återhämta sig, både fysiskt och psykiskt. Den rumsliga miljön har, helt enkelt, inverkan på våra hjärnor. Ett berikande av rumsliga och sinnesstimulerande upplevelser kan bidra till ett förbättrat rehabiliteringsförlopp och ge möjligheter för ett långsiktigt välbefinnande för oss.

Hur designar man en bra rehabiliteringsavdelning?
– Det handlar om att stimulera till träning och umgänge mellan såväl patienter, anhöriga och vårdpersonal. Det vill säga att bryta dominansen av slutna sjukhuskorridorer och forma öppna rum med både aktiva och vilsamt sinnesstimulerande innehåll, som utblickar mot natur och ljus, trädgård och utemiljö. Till exempel ger vi i vårt koncept rehabiliteringsavdelningen ett rumsligt hjärta där patienter och anhöriga kan laga mat och äta tillsammans. Detta bidrar till ett mer avdramatiserat sätt att umgås med sina närmaste i sjukhusmiljö.

Berätta om ditt arbete med föremålen i sjukhusmiljön?
– Jag har tillsammans med designern Pamela Lindgren även skapat speciella produkter till rehabiliteringsavdelningen i Högsbo. Vi har formgivit nya möbler, redesignat befintliga möbler och utformat hjälpmedel. Vi har samtidigt tillsammans med forskare på Textilhögskolan utvecklat och designat ”smart textiles”, det vill säga teknikbärande textilier. Exempel på detta är en pläd och en muff som avger värme, en kofta med inbyggda hörlurar och ett mjukt armband som samtidigt utgör fjärrkontroll.

Hur samarbetar du med den regionala sjukvården?
– För det första har vi sökt ta tillvara hela personalkompetensen vid Sahlgrenskas rehabiliteringsavdelning i Högsbo. Neurologer, rehabiliteringsläkare, sjuksköterskor, psykologer, arbetsterapeuter och sjukgymnaster har alla medverkat till arbetet. För det andra är forskningen del av ett projekt som heter Design med omtanke. Detta drivs sedan tio år av Västra Götalandsregionen och ambitionen är att allmänt både öka utbudet och efterfrågan inom hållbar design för offentlig miljö.

Vilka är dina förhoppningar på framtiden för detta forskningsområde?
– Att man i ett tvärvetenskapligt sammanhang av kultur och hälsa på allvar skall kunna utveckla och gestalta nya vård- och sjukhusmiljöer. Samtidigt ser jag gärna att man med kunskap från medicinsk grundforskning om berikade miljöers effekter på hjärnan och med hjälp av evidensbaserad design skall kunna utforma rehabiliterande miljöer och hjälpmedel bättre anpassade för såväl patienter som personal och anhöriga.

Personfakta

Tjänst: forskare på HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk, Göteborgs universitet. Ämnesområden: rumsgestaltning och hållbar utveckling
Familj: fyra barn och tre barnbarn
Forskningsintressen:
neuroarkitektur, sambandet mellan arkitektur och neurovetenskap
Drivkraft: viljan att förbättra människans livsmiljö och livsvillkor
Fritidsintressen: familjen, vänner, konst och arkitektur. Trädgården, naturen, att vandra i fjällen och paddla kajak i havet

Läs mer: Här kan du fördjupa dig i Kristinas Sahlqvists forskningsarbete om miljö och rehabilitering: www.designforus.com/KU_rapporten.pdf

[Intervjun gjord av Daniel Brodén och publicerad 2012-03-19]

Kontaktinformation

Centrum för kultur och hälsa

Box 200, 405 30 Göteborg

Sidansvarig: Daniel Brodén|Sidan uppdaterades: 2013-09-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?