Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ola Sigurdson

Ola Sigurdson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap, är föreståndare för Centrum för kultur och hälsa. Han tillträdde tjänsten sommaren 2011 efter ett år som gästforskare vid Princeton University i USA.
Men vilka är hans drivkrafter och vad vill han uträtta som föreståndare?

– För det första är jag sedan länge intresserad av att utveckla det mång- och tvärvetenskapliga samtalet och forskningen. Centrum för kultur och hälsa är ett utmärkt tillfälle att åstadkomma ett sådant, eftersom både kultur och hälsa är begrepp som rör alla fakulteter snarare än en viss. För det andra hoppas jag också – inte minst med tanke på min bakgrund som teolog arbetande inom en humanistisk fakultet – att kunna etablera det internationella område som går under namnet ”medical humanities” eller ”narrative medicine” också vid Göteborgs universitet. Det är ett angeläget område för kritisk reflektion.

Vilken är din vision för centrumbildningen?
– Att vi inom några år skall ha etablerat en kontinuerlig verksamhet som sammanför just forskare och lärare från olika fakulteter och ämnen, att vi skall ha medverkat till att ett antal tvärvetenskapliga projekt inom fältet fått forskningsmedel och att vi också börjat planera för något slags utbildning inom kultur och hälsa.

Vad är din bild av forskningsfältet kultur och hälsa?
– Det befinner sig just nu i en kreativ och expansiv fas. Fältet är tillräckligt nytt för att etablera okonventionella samarbeten mellan olika ämnen, men samtidigt tillräckligt etablerat för att det skall vara möjligt att hitta finansiering till dessa projekt. Det finns också ett stort intresse för vad som sker inom Centrum för kultur och hälsa såväl bland andra universitet och högskolor liksom i det övriga samhället. Vi finner också att liknande centrumbildningar håller på att etableras eller har etablerats vid universitet runt om i världen.

Hur växte profilområdet Kultur och hälsa fram på Göteborgs universitet?
– Flera faktorer samverkade. Det var inte minst Gunnar Bjursell – centrumbildningens tidigare föreståndare och professor i molekylärbiologi – som tog ett antal viktiga initiativ. Dels genom att förespråka för Stena Olssons stiftelse för forskning och kultur att de skulle satsa på att finansiera några projekt inom området. Dels genom att 2008 redigera en bok om just kultur och hälsa med medföljande hearing tillsammans med Lotta Vahlne Westerhäll. Dessa initiativ har vunnit en hel del genklang i samhället i stort och det verkar som att tiden är mogen för mer forskning inom området.

Vad arbetar du med just nu?
– Jag skriver på två böcker. Dels en bok som mer allmänt beskriver ett slags hälsans filosofi och som undersöker olika hälsoföreställningar och föreställningar om kroppslighet inom hälsovården, såväl historiskt som mer systematiskt i samtiden. Dels en bok som koncentrerar sig kring humor och religion och vilken livshållning som dessa implicerar. Föreståndarskapet tar dock en hel del tid och jag gör mig ingen brådska att få färdigt dessa.

Personfakta

Tjänst: professor i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion
Ålder: 45
Familj: gift, två barn
Forskningsintressen:
fenomenologi, teologi och kultur och politisk filosofi
Drivkraft:
nyfikenhet och envishet
Fritidsintressen: fotboll (från läktarhåll), musik, film, bild och litteratur

[Intervjun gjord av Daniel Brodén och publicerad 2012-01-16]

Kontaktinformation

Centrum för kultur och hälsa

Box 200, 405 30 Göteborg

Sidansvarig: Daniel Brodén|Sidan uppdaterades: 2012-01-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?