Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Rita Charon

Allt medicinskt arbete utgår från berättelser. Därför måste läkare lära sig mer om berättande.
Det hävdar Rita Charon, läkare och professor vid Columbia-universitetet, som är ett tongivande namn inom fältet narrativ medicin.

Du har en doktorsexamen i både medicin och litteratur?
– Både här och i USA finns det en tradition på det medicinska området att bjuda in filosofer och forskare från andra humanistiska ämnen, som kan hjälpa oss att bättre förstå fenomen som sjukdom och död. När jag själv ville lära mig mer om berättande och berättandets strukturer sökte jag mig till den litteraturvetenskapliga institutionen.
– Jag hade insett hur mycket mitt arbete som läkare handlar om just att ta del av historier. Under en vårdprocess växer det fram en omfattande berättelse kring patienten och dennes krämpor. Den formuleras framförallt av patienten själv men också vårdapparaten. Som läkare har man ett ansvar för att förstå och skapa sig en helhetsbild av berättelsens alla dimensioner, luckor och motstridigheter.

Gjorde forskarutbildningen i litteratur dig till en bättre läkare?
– Genom att studera narratologi och berättarteorier insåg jag hur berikande det är att ta del av berättelser med andra perspektiv och synsätt på tillvaron. Medicinskt arbete utgår i stor utsträckning från mötet med patienterna. Det är viktigt att kombinera ett professionellt och ett medmänskligt lyssnande.
– En central strategi inom narrativ medicin är också att låta patienterna reflektera över både sin egen berättelse och den som sjukvården skapar om dem. En annan viktigt insikt som forskarutbildningen gav mig är att det egna skrivandet kan hjälpa läkare att på ett bättre sätt reflektera över patientens berättelse. När man försöker beskriva något måste man konkretisera sina tankar och när man gör det framträder nya frågor och dimensioner. Att skriva är så att säga upptäcka. Jag brukar tillspetsat säga att narrativ medicin handlar om att lära läkare att läsa och skriva.

Din avhandling låg till grund för fältet narrativ medicin?
– Mitt arbete bidrog till att skapa nya bryggor mellan olika ämnen institutioner och ämnen vid Columbia-universitetet, inte bara mellan medicin och litteraturvetenskap utan också bland annat psykoanalys och fenomenologi. Det skapades också en forskargrupp med både humanister och kliniker som byggde vidare på stoffet i min avhandling.
– Gruppen utvecklade även sätt att utbilda om narrativ medicin. Det var häpnadsväckande hur stort intresse både idéerna som sådana och masterutbildningen som vi initierade rönte. Folk från hela världen har besökt oss – Kanada, Frankrike, Sydafrika, Australien – och det har startats utbildningar i narrativ medicin vid andra amerikanska universitet. Jag gav 2006 ut boken Narrative Medicine: Honoring the Stories of Illness och är nu på besök i Sverige för att man även här har ett stort intresse för frågan.

[Intervjun gjord av Daniel Brodén och publicerad 2017-01-12]

Kontaktinformation

Centrum för kultur och hälsa

Box 200, 405 30 Göteborg

Sidansvarig: Daniel Brodén|Sidan uppdaterades: 2017-01-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?