Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sören Holmberg

Blir man frisk av kultur? Det har Sören Holmberg, professor emeritus i statsvetenskap, undersökt inom ramen för SOM-projektet "Kultur, hälsa och personlighet".
Efter bearbetning av ett omfattande nationellt statistiskt material från åren 2009-2011 har Holmberg funnit en koppling som är spännande, men inte enkel.

– I vår statistiska undersökning, som i detta avseende gäller hela svenska befolkningen 2011, har vi tittat på om det finns något samband mellan hälsa och utövande av eller exponering för kultur. Vi arbetar med två hälsobegrepp hämtade från hälsoforskningen: det ena är traditionellt och avser konkret fysiska och mentala hälsotillstånd, medan det andra rör personers upplevelse av sitt hälsotillstånd – vi har alltså utgått från både så att säga ett objektivt hälsobegrepp och ett subjektivt. När det gäller påståendet om att det skulle finnas ett direkt samband mellan kultur och objektiv hälsa visar våra studier ingenting i den riktningen.

Men statistiken pekar ändå på ett samband mellan kultur och hälsa?
– Ja, det verkar finnas ett svagt, signifikant statistiskt samband mellan kultur och hälsa i meningen subjektiv upplevelse av välbefinnande. Litet tillspetsat kan man säga att den gamle kulturministern, Bengt Göransson, hade både rätt och fel när han höll ett föredrag med den litet provocerande titeln "Inte fan blir man frisk av kultur". Man kanske inte blir frisk av kultur, men man kan uppfatta att man blir det. Sambandet vi hittat är visserligen svagt, men det är mycket intressant och bör studeras vidare.

Berätta om SOM-projektet "Kultur, hälsa och personlighet"?
– Det leds av mig och Lennart Weibull som är professor emeritus i massmedieforskning vid Göteborgs universitet. Vi studerar samspelet mellan å ena sidan hälsa och välbefinnande och å andra sidan kulturvanor och livsstilar i relation till bland annat olika personlighetsfaktorer. Vårt arbete ingår i den årliga SOM-undersökningen som är den rikaste statistiska mätningen som görs här i landet med hundratals variabler – och just detta är en av våra styrkor eftersom den konventionella hälsoforskningen rör sig med långt ifrån lika många.

Vad är SOM-undersökningarna?
– SOM står för Samhälle, Opinion och Medier och är omfattande statistiska undersökningar av befolkningens attityder och beteenden som görs vid Göteborgs universitet. Urvalet är stort och 2012 rör det runt 20 000 svenskar med olika fokusgrupper, såväl nationella som regionala och kommunala. Det är nog den största och bredaste mätningen i Europa. Och eftersom SOM-undersökningarna pågått under flera årtionden har vi samlat på oss ett brett och djupt material som gör det möjligt att med stor säkerhet jämföra förändringar över tid.

Skall studien följas upp med fördjupande undersökningar?
– Vi har fått pengar för datainsamling även 2012 och hoppas kunna fortsätta att gräva i den här problematiken några år till och kanske engagera yngre forskare som kan ta över. Kultur och hälsa är ett viktigt forskningsområde och jag arbetar parallellt med andra närliggande studier, bland annat om alkoholvanor och nationella samband mellan korruption och hälsa. Dessutom har SOM-institutet, som sagt, ett rikt historiskt material som man borde jämföra med och ta stöd i. En tanke är också att i framtida undersökningar arbeta med ett vidare kulturbegrepp för att få med fler aspekter – det vi rört oss med hittills är ganska konventionellt och omfattar till exempel bokläsning och konsertupplevelser, men inte sportaktiviteter.

Personfakta

Tjänst: professor emeritus i statsvetenskap
Ålder: 68 år
Familj: hustru och två barn
Forskningsintressen: väljarbeteenden, representativ demokrati, samhälleliga styrsystem
Drivkraft: producera tabeller om samtiden för framtiden
Fritidsintressen: producera ännu mer tabeller och lyssna på Rachmaninov

[Intervjun gjord av Daniel Brodén och publicerad 2012-09-12]

Kontaktinformation

Centrum för kultur och hälsa

Box 100, 405 30 Göteborg

Sidansvarig: Daniel Brodén|Sidan uppdaterades: 2012-09-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?