Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aktiviteter 2012

2012 var ett händelserikt år för Centrum för kultur och hälsa. Här presenterar vi ett axplock av alla våra aktiviteter och evenemang för att skapa nya kontaktytor – både inom universitetet och med allmänheten.
 

FULLSATT SPÅRVAGNSFÖRELÄSNING. Många köade för att få en plats ombord på vår rullande föreläsning under Vetenskapsfestivalen i Göteborg – en kunskapsrik resa mellan Örgryte och Länsmansgården på temat hur stadsplanering, kulturell tillhörighet, klass, kön påverkar invånarnas förutsättningar och syn på god hälsa. Medverkade gjorde forskare i såväl statsvetenskap som etnologi och tros- och livsåskådning. Med ombord fanns också Sveriges Television som rapporterade om resan.

SPEED-DATE FÖR FORSKARE. Under årets kanske mest originella arrangemang samlade vi nyfikna forskare från olika ämnen och fakulteter vid Göteborgs universitet för en speed-date. De medverkande fick turas om att samtala två och två, och på så vis chans att knyta många kontakter på kort tid.
– Vi söker hela tiden nya vägar för att få forskare att träffas över ämnesgränserna och stimulera till nytänkande forskningsinitiativ, säger Annica Sjölander, forskningskoordinator vid Centrum för kultur och hälsa.

MÖTESPLATS I ALMEDALEN. Riksdagsledamot Anne Marie Brodén och Pam Fredman, rektor för Göteborgs universitet, var några som medverkade i våra panelsamtal under Almedalsvecka i Visby.
– I Almedalen samlas många viktiga samhällsaktörer från olika delar av landet på en och samma plats. Genom att delta här får man verkligen en möjlighet att påverka opinionsbildare och nå ut i samhällsdebatten, säger Ola Sigurdson, föreståndare för Centrum för kultur och hälsa.
Almedalsveckan i juli samlar företrädare för alla svenska politiska partier liksom en rad intresseorganisationer och lockar runt 20 000 åhörare.

RUNDABORDSSAMTAL OM EVIDENS. Kraven på evidensbasering (vetenskapligt säkerställd kunskap) ökar i arbetet inom stat, landsting och kommun. Därför ordnade vi ett rundabordssamtal mellan beslutsfattare och forskare med specialkunskaper i ämnet. Det handlade om mångfalden av perspektiv på området och problematiserade även vad evidensbaserad verksamhet kan innebära – och hur man utvecklar en sådan.
– Det finns en otålighet som inte är konstruktiv. Evidens måste få ta tid, säger vetenskapsteoretikern Morten Sager, som också är en våra forskarprofiler. Klicka här för att läsa en intervju med Sager.
 

OMSKRIVEN FILMVISNING. "Kanske såg ni den på tv. Jag såg den först häromkvällen på världskulturmuseet i Göteborg. Michael Wenzers film At Night I Fly är ett märkligt dokument om kulturens makt i ett fängelse byggt [...] utan varje hänsyn till att även den som dömts för mord förblir en människa". Så skrev Gert Gelotte på ledarsidan i Göteborgs-Posten efter vår fullsatta visning. Filmen om hur livstidsdömda funnit ett existentiellt andningshål i konsten väckte livlig debatt bland publiken. "I New Folsom har poesi gjort trasiga män hela. Det finns lärdomar att dra", betonade Gelotte.

NYA FORSKNINGSPROJEKT. Under året har Centrum för kultur och hälsa tagit initiativ till flera tvärdisciplinära forskningsprojekt. Ett skall ta nya grepp på frågan om äldres livskvalitet. Tanken är att flytta fokus till "friskfaktorer" från "riskfaktorer" för att förbättra förutsättningarna för åldringsvården med betoning på livskvalitet. I det planerade projektet samverkar forskare vid Göteborgs universitet – inom medicin, pedagogik, språkvetenskap, psykologi och konstnärlig gestaltning – med träffpunkter och anhörigcenter i Göteborgs stad.

KULTUR OCH HÄLSA PÅ BOKMÄSSAN. Kan musik få oss att må bättre i vardagen? Vilken roll spelar vår personlighet för kulturvanor och välbefinnande? Det var några frågor som diskuterades på årets Bokmässa. Då berättade tre Göteborgsprofessorer – statsvetaren Sören Holmberg, massmedieforskaren Lennart Weibull och musikvetaren Lars Lilliestam – om sina aktuella forskningsresultat på Forskartorget för ett fullsatt auditorium.

Kontaktinformation

Centrum för kultur och hälsa

Box 200, 405 30 Göteborg

Sidansvarig: Daniel Brodén|Sidan uppdaterades: 2017-01-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?