Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vårt område

Det finns många aspekter av kultur och hälsa. För att göra det möjligt att forska på ett så vitt område måste forskarna avgränsa sig. Vi har valt att beskriva denna forskning med hjälp av fyra fokusområden: Medicinsk humaniora ("Medical Humanities"), Global hälsa ("Global Health"), Konst och hälsa ("Arts and Health") och Studier i hälsans begrepp ("Conceptual Health Studies"). Dessa fokusområden gör det inte bara möjligt att finna en nödvändig avgränsning, de motsvarar också i princip hur liknande centrumbildningar och institut är organiserade internationellt.

Vi är långt ifrån ensamma om att forska om kultur och hälsa. I själva verket finns liknande områden etablerade på en mängd universitet runt om i världen. Men själva begreppet "kultur och hälsa" är inte så vanligt internationellt. I stället talar man ofta om de fyra fokusområden som vi nämnt ovan. Här har vi samlat forskningsmiljöer som både resurs och inspiration för arbetet med kultur och hälsa.

Om Medicinsk humaniora rör sjukdom och hälsa, läkare och patient, sjukhus och medicin som kulturfenomen, fokuserar Global hälsa hur hälsan är beroende av kulturella och sociala faktorer som kön, etnicitet, geografiskt hemvist, religion och ekonomisk status. Konst och hälsa tar främst upp de rehabiliterande effekterna av konstupplevelser och konstutövning. Studier i hälsans begrepp, slutligen, är en kritisk undersökning av vad vi menar med hälsa och sjukdom utifrån ett filosofiskt, konstnärligt eller teologiskt perspektiv.

Läs våra böcker om området kultur och hälsa

Kultur och hälsa i praktiken (2016) 
Avsikten med vår antologi Kultur och hälsa i praktiken är dels att
ge en presentation av hur man har arbetat eller kan arbeta med
kultur och hälsa inom olika verksamhetsområden som hälso- och sjukvård och utbildning, men också hur detta kommer in i människors vardag på olika sätt. 

Ladda ner boken som pdf

Kultur och hälsa: Ett vidgat perspektiv (2014) ger en bred överblick av forskningen inom området och dess alla delar

Ladda ned boken som pdf

Kontaktinformation

Centrum för kultur och hälsa

Box 200, 405 30 Göteborg

Sidansvarig: Daniel Brodén|Sidan uppdaterades: 2013-08-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?